Gorenje skupaj s 26 partnerji razvija napredne tehnološke rešitve za pametni dom

Gorenje kot vodilna organizacija in koordinator od 1. septembra 2016 izvaja program IQ DOM – Inteligentni dom nove generacije, zasnovan na pametnih napravah in lesu. Gre za skupek 25 projektov, ki ga izvajamo v konzorciju 26 partnerjev iz gospodarstva in raziskovalnih organizacij. Skupaj bomo razvili tehnološke rešitve za pametni dom nove generacije, ki bo zgrajen iz naravnih, človeku prijaznih materialov, zlasti lesa, ter bo hkrati pomenil novo paradigmo na področju prilagajanja človeku z neinvazivno umetno inteligenco.

Z naborom 25 razvojih projektov v okviru programa IQ DOM bo pokrita lesna veriga s stavbnim delom, področje pametnih naprav in pametnega upravljanja doma. Napovedujemo razvoj globalno inovativnih tehnologij, od izolativnih gradnikov na osnovi nanodelcev, alternativnih tehnologij magnetokaloričnega hlajenja, tehnologije nizkotemperaturnega pranja s kavitacijo, do sistemov za napredno upravljanje energije, sistemov povezljivosti ter uporabo umetne inteligence za upravljanje doma.

Raziskave in razvoj bomo izvajali v okviru uveljavljenih univerz in uspešnih podjetij, s čimer bomo zagotovili njihovo mednarodno konkurenčnost, objavljivost, funkcionalnost in širok tržni potencial. Razvili bomo vrhunske rešitve na področju naprednih bivalnih enot, ki bodo predstavljale presežek na evropskem in svetovnem trgu. Vsi elementi bodo skupaj tvorili celoto inteligentnega, najbolj multidisciplinarno dodelanega in povezanega bivalnega okolja v Sloveniji doslej ter morda tudi na ravni celotne Evropske unije.

Program IQ DOM, ki bo trajal do februarja 2019, je vreden skoraj 9 milijonov evrov, od tega bosta 6 milijonov evrov sofinancirala Republika Slovenija (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport) in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj prek javnega razpisa. S tem želita podpreti programe konzorcijev s projekti, usmerjenimi k novim izdelkom/storitvam z visoko dodano vrednostjo in izkazanim tržnim potencialom na mednarodni ravni, posledično pa tudi večje konkurenčnosti udeleženih partnerjev v verigah vrednosti.

Poleg Gorenja, ki je nosilec projekta, v konzorciju sodelujejo še Alples, CBD, Cosylab, Elgoline, Institut Jožefa Stefana, Intech-Les, Kolektor Group, Lumar Inženiring, Robotina, Roto, Seltron, Simobil, Strip s, Špica International, Teces, Termo-Tehnika, Biotehniška fakulteta, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo ter Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Fakulteta za energetiko, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru, Inštitut Andreja.